V utorok 31. októbra 2017, v predvečer sviatku Všetkých svätých, sa v našej farnosti už tretíkrát uskutočnila Párty svätých.

Keď sa pred dvomi rokmi objavil nápad osláviť tento sviatok aj u nás podobným radostným spôsobom ako v niektorých okolitých farnostiach, nadšene sme sa podujali vyskúšať to, hoci sme s riadnou dávkou nervozity čakali, ako to všetko dopadne. Párty svätých bola vtedy prijatá veľmi pozitívne a keďže pred pár dňami sa uskutočnila už tretíkrát, pomaly sa stáva krásnou tradíciou v našom farskom spoločenstve.

 

Na začiatku svätej omše sa lampy v kostoloch zvyknú rozžiariť. V predvečer sviatku Všetkých svätých to však bolo úplne naopak. Pred začiatkom svätej omše zrazu všetky lampy zhasli a pri svetle niekoľkých kahancov sa náš kostol tajomne zaplnil zvláštnymi postavami. V jednej z predných lavíc si svoju vzácnu šatku opatrne rozložila malá Veronika, hneď za ňou sa usadili dve drobné rehoľné sestričky, nápadne sa podobajúce na sv. Matku Terezu z Kalkaty, sv. Faustína a sv. Katarína si pripravili svoje gitary a za rohom veselo poskakovali dvaja maličkí strážni anjeli. Práve svätou omšou sa začala oslava, ktorou sme si chceli uctiť a poukázať na vzácny príklad našich orodovníkov v nebi.

a

svätá omša pri sviečkach

Tak ako si počas liturgického roka pripomíname celý zástup svätých, ani v našom spoločenstve svätých nesmeli chýbať tí známi a obľúbení, akými sú napr. svätí Martin, Peter, Juraj, Panna Mária, Alžbeta či Bernadeta, ale predstavili sa nám aj ďalší patróni ako svätí Hieronym, Urban, Florián, Dorota, Filoména, Hyacinta, Katarína Alexandrijská, Štefan Uhorský, patrón nášho kostola, či bl. Títus Zeman. Pri predstavovaní nám navyše každý menší či väčší svätý povedal krátku zaujímavosť zo svojho života, pričom ho ostatní pozorne počúvali a nakoniec odmenili potleskom.

Pokúsila som sa zapamätať si niektoré z ich odpovedí. Tak teda, koľkých svätých by ste uhádli Vy?

 

Je jeden z hlavných anjelov. Je to knieža nebeského vojska.

Bol rímskym vojakom a raz, keď stretol žobráka, podelil sa s ním o svoj plášť.

Pochádzala z Portugalska. Keď bola ešte malá, zjavila sa im Panna Mária, bolo to pred sto rokmi.

Bol zakladateľom saleziánov. Staral sa o chlapcov z ulice, ktorí nemali kam ísť. 

Na krížovej ceste podala Pánovi Ježišovi šatku, aby sa do nej utrel.

Mám koleso a meč. Keď sa to koleso zlomilo, sťali je hlavu.

Bol rybárom, apoštolom Pána Ježiša a bratom svätého Petra.

Zobrazuje sa s košíkom ruží a jabĺk.

Bola mamičkou Panny Márie. Všetko, čo so svojím manželom Joachimom zarobili, rozdelili medzi chudobných.

 

Po svätej omši sa naši svätci vybrali v skupinkách na Cestu svetla, teda cestu okolo nášho kostola, osvetlenú lampami a kahancami, na ktorej ich už netrpezlivo čakali animátori s úlohami. Cesta svetla ich priviedla až do pastoračného centra, ktoré sa aj tento rok výzdobou a atmosférou na chvíľu premenilo na nebo. V ňom našich malých svätcov čakala okrem rodičov aj nebeská hostina, tanec a veselé súťaže.

Skupinka svätých plní jednu z úloh na Ceste svetla.

 

Okrem detí, ktorých oči žiarili rovnako ako kahančeky okolo kostola, bolo milé sledovať, koľko mladých ľudí sa s nadšením zapojilo do organizácie tohto večera. Osobne ma veľmi teší, že to boli práve minuloroční „čerství“ birmovanci, ktorí chceli pomôcť ako animátori  s prípravou programu, občerstvenia alebo výzdoby. Hoci sa ich rovesníci v tento večer možno zabávali na nejakej halloweenskej párty alebo sa strašili na neďalekom Vardombe, oni sa rozhodli využiť svoj čas a energiu pre menšie deti z farnosti. Párty svätých sa tak stala peknou príležitosťou na stretnutie a utuženie nášho farského spoločenstva. 

Keď som sa ich so záujmom pýtala, prečo sa rozhodli zapojiť sa do organizácie tohto večera, bolo vidno, že v tom majú naozaj jasno:

 

Kvôli deťom, lebo chcem pracovať s deťmi a vždy sa mi páčia tie kostýmy svätých.

Aby sme robili niečo pre farnosť a budovali spoločenstvo.

Lebo je to akcia farnosti a mali by sme sa zúčastniť takýchto akcií vo farnosti.      

Aby sme ukázali, že sviatok svätých vieme osláviť ako kresťania a nepotrebujeme halloweenske párty.

Aby si deti mohli brať príklad zo svätých.

 

animátori na Párty svätých

 

Úprimná radosť detí, ich rodičov, našich najmladších animátorov a všetkých, ktorí nám s Párty svätých pomohli, nám ukazuje, že my kresťania vieme osláviť sviatok našich nebeských patrónov a orodovníkov s úctou, radosťou, tancom, modlitbou aj službou druhým vo farnosti. Ak ste sa k nám tento rok nemohli pridať, určite tak urobte o rok. Už teraz sa tešíme na ďalšie svätice a svätcov…

 

Na záver pridávam dva odkazy, ktoré boli uverejnené v našich článkoch o Párty svätých v predchádzajúcich dvoch rokoch, aby ste sa dozvedeli niečo viac o problematike halloweenu a jeho slávení v minulosti a dnes.

Článok „Katolíci a Halloween“ nájdete tu: https://svetkrestanstva.postoj.sk/18402/katolici-a-halloween

Reláciu TV LUX s názvom „Slávia katolíci Halloween?“  si môžete pozrieť tu:

http://www.tvlux.sk/archiv/play/8541

 

Fotografie: Andrea Hudáková

 

Keď sa niečo pekné stáva tradíciou…