Na začiatku septembra, od 9.-13. 9.2018, sme absolvovali farskú púť Andorra – Lurdy – Barcelona.

Počas všetkých dní nám Pán doprial skoro letné počasie. Len v Andorre bolo cítiť chlad – a na to aj bol dôvod – keďže sme sa pri ceste touto malou krajinou dostali až do nadmorskej výšky 2400 m.n.m. (a to už je výška skoro ako naše tatranské štíty). Trocha sme nazreli do krásnej prírody, v ktorej je Andorra situovaná a určite všetky fotoaparáty a mobily sa pokúšali zachytiť kúsok z tej úžasnej Božej krásy.

aaa

Lurdy – hlavný bod našej púte – nás privítali tiež krásnym počasím. Navštívili sme tu dominantné miesta, spájajúce sa so zjaveniami Panny Márie – jaskyňu Massabielle, chrámy, rozprestierajúce sa v najbližšom okolí jaskyne, prešli sme si aj krížovú cestu. Každý z nás mal osobný priestor na to, aby odovzdal všetko, čo nosí v srdci, do rúk našej Matky. V tichu chrámu, či pred massabielskou jaskyňou sme sa mohli zahĺbiť do modlitby, zastaviť sa, ďakovať, prosiť. Vo večernom čase sme absolvovali sviečkovú procesiu so spoločnou „medzinárodnou modlitbou“ sv. ruženca, dokonca dvaja z našich pútnikov sa kúsok sv. ruženca aj predmodlievali, takže aj toto boli silné zážitky.  Stáť na priečelí baziliky, v takej veľkej Božej rodine, vyskladanej  z rôznych národov, je veľmi zvláštny pocit, keď si pritom uvedomíme, že nás spája viera v nášho nebeského Otca.

Na návštevu Barcelony veľa času neostalo, ale katedrálu Sagrada Familia sme si stihli aspoň zvonku poobzerať a očariť sa jej svojráznym štýlom. Môže to byť aj tip na ďalší možný výlet niekoho z nás, ak by chcel túto monumentálnu stavbu navštíviť  a urobiť si jej podrobnejšiu prehliadku.

aa

Náš zájazd nebol veľmi dlhý, ale mám pocit, že niekedy aj málo stačí na to, aby sa človek mohol obohatiť, občerstviť dušu a spoznať niečo pekné a nové. A spomienky, ktoré máme uložené v myšlienkach a vo fotografiách, môžeme posunúť ďalej tým, že  z nich budeme čerpať do našich všedných dní, bežných starostí  a oživovať si v srdci radosť z toho, že sme Božie deti a na našej púti do neba nás sprevádza naša matka Panna Mária.

a

Pútnička Kvetka J.

a

a

Pár spomienok zo septembrovej farskej púte