V dňoch 11.08.-14.08.2016 sa skupina 9-tich mladých statočných Junákov, uja Igora a Dávida vybrala do malebnej obce Biely Potok pri Ružomberku spoločne stráviť štyri dni na duchovnej obnove. Okolitá príroda bola priam čarovná a ideálna na obnovenie tela a duše, veď sme boli obklopení Veľkou Fatrou, Nízkymi Tatrami a Chočskými vrchmi. Téma duchovnej obnovy bola Ora et labora = Modli sa a pracuj. To ale neznamená, že by sme sa modlili a pracovali 24 hodín denne. Ako sme teda trávili tento čas a čo sme robili? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ak budete čítať aj naďalej.

Všetko to začalo štvrtkovým ranným budíčkom, kedy sa polovica Junákov vybrala na miesto činu vlakom a druhá polovica autom spolu s kopou batožiny a zásobami na prežitie. V  poobedňajších hodinách sa celá posádka spolu stretla na chate, vybalili sme sa a išli sme na obhliadku, resp. prechádzku po dedine… (a okrem iného aj hľadať Pokémonov).  Ale predovšetkým sme išli zistiť, kedy je otvorený obchod, čo bola dôležitá informácia. Prečo? Lebo sme si sami varili a pripravovali jedlo – od raňajok, cez obed, po večeru a všetko ostatné…. Tento deň sme ako správni Junáci zakončili večernou opekačkou pri ohníku.

dojka1Každý deň sme si pre našich Junákov pripravili duchovné slovko v podobe 4 pilierov, ktoré by mal mať správny junák, a to: Odvaha, Práca, Vytrvalosť a Zodpovednosť. Ranné a večerné chvály, či ruženec dotvárali tému Modlitba. Okrem štvrtku sme sa každý deň zúčastnili svätej omše v miestnom kostolíku. Tu nám nedá nespomenúť jednu vtipnú a milú príhodu, ktorú sme zažili v piatok počas svätej omše. Miestny pán farár si nás na začiatku kázne všimol ako sedíme v lavici a spýtal sa, že „Kto sú tieto rodiny s deťmi?“, keďže sme sedeli všetci pokope, čo bolo asi nezvyčajné na miestne pomery. Ujo Igor nás následne predstavil, povedal kto sme, čo sme, prečo sme sem prišli… čo následne pána farára asi potešilo, lebo vyzval miestnych farníkov, aby nám zatlieskali. A tak sme zožali potlesk v kostole. Zároveň ďakujeme pánovi farárovi, že si v nedeľu našiel pred svätou omšou čas, aby nám vyslúžil sviatosť zmierenia.

V piatok sme realizovali jeden z pilierov – „PRÁCA“ v praxi. Rozdelili sme si úlohy a spolu sme vybetónovali deku. Aj keď konzistencia betónu nebola vždy ideálna a dokonalá, myslíme si, že sme to v konečnom dôsledku zvládli na jednotku s hviezdičkou a získali super skúsenosti.

V sobotu sme sa vybrali na výlet do Vlkolínca spoznávať slovenskú kultúru zapísanú vo svetovom dedičstve UNESCO. Práve v tento deň bola na Bielom Potoku aj jedna z najväčších spoločenských akcií, a to miestne hody tzv. Odpust. Túto akciu sme poctili svojou prítomnosťou aj my a dali sme si tam na obed výborné domáce halušky. Poobede sme sa vybrali ešte na neďaleké pútnicke miesto Snežka s Lurdskou jaskyňou.

dojka11

Naša vďaka patrí Bohu za to, že nad nami držal ochrannú ruku, že bolo vydarené počasie a že nikto neprišiel k úrazu. Ďakujeme taktiež aj všetkým, ktorí na nás mysleli v modlitbách a všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli k realizácii tejto duchovnej obnovy. A v neposlednom rade ďakujeme našim statočným Junákom, vďaka ktorým sme mohli spolu vytvoriť super partiu ľudí, budovať vzťahy medzi sebou a tiež vzťah k Bohu. Veríme, že sa stretneme opäť o rok na podobnej akcii. A keď ste sa dostali v čítaní tohto vyčerpávajúceho článku až sem, tak pridávame na záver aj pár fotiek.

S pozdravom Peťo a Števo – animátori duchovnej obnovy

dojka2
Večerné spoločenské hry
dojka 3
„Modli sa a pracuj“
Vlkolínec
Vlkolínec
dojka
Nápis vtlačený do čerstvého betónu
Príprava obeda
Príprava obeda
Žeby DOJKA v pravom zmysle slova? :)
Žeby DOJKA v pravom zmysle slova? 🙂

 

Autor článku: Peter Takáč

Duchovná obnova junákov alebo DOJKA