Johnny Dobrá Voda 010

Prinášame správu z tajnej misie Misericordia, ktorá niesla krycí názov Letný kresťanský tábor v Dobrej Vode 2016.

Johnny Dobrá Voda 018Písal sa rok 2007, keď tajný agent Johnny počas jednej zo svojich misií prvýkrát požiadal o pomoc deti a mladých z našej farnosti. Toto leto, v mimoriadnom Svätom roku milosrdenstva, sa agent Johnny 9716 opäť vydal na prísne tajnú misiu, kde mal za úlohu vypátrať, ako sa my všetci môžeme dostať do krajiny Misericordia (lat. milosrdenstvo). Tá pre nás predstavovala nebo. Tím skúsených aj začínajúcich agentov z našej farnosti sa preto v dňoch 9.-16. júla 2016 sústredil  v Dobrej Vode, kde sa každý deň snažil rozlúštiť zašifrované odkazy od agenta Johnnyho skôr ako sa k nim dostane zákerný odrovnávač Mephitis. Na prvé počutie obyčajné telefonáty babičke, ktoré tajný agent Johnny vysielal každé ráno, v sebe ukrývali súradnice úryvku zo Svätého Písma. Keďže agent Johnny na svojej misii zistil, že tajným kódom do neba je viera prejavená skutkami, cez vybrané príbehy a udalosti v Starom aj Novom zákone sa snažil priblížiť mladým agentom skutky telesného a duchovného milosrdenstva.

Johnny Dobrá Voda 001
Špióni v akcii

Život tajného agenta však nie je len o lúštení zašifrovaných odkazov a kódov. Pre mladých agentov sme preto pripravili pestrý týždeň plný športu, rôznych hier a súťaží, v ktorých mohli zužitkovať nielen svoje špiónske zručnosti, schopnosti, vytrvalosť a kondičku, ale aj mozgové závity a tímového ducha. Denný program nabitý aktivitami tak vyhnal nepriateľských špiónov s označením Nuda a Ničnerobenie za hranice nášho areálu aj dedinky Dobrá Voda. V náročných terénoch akými boli Jaskyňa Driny (na výlete), nočný cintorín nad dedinou či okolie našej základne ponorené do úplnej tmy (na nočnej hre) si mohli agenti otestovať aj odvahu či zmysel pre orientáciu. Svoje talenty a dary nám zase predviedli pri klubovej činnosti: Turisticko-mapovací klub sa vydal do terénu zmapovať okolie, Špionážny Teleshopping nás poučil o tom, ako máme byť ako agenti nenápadní a zároveň vždy trendy oblečení, YouTube klub nás zabavil svojimi videami vystihujúcimi život agentov na našej misii, vo Výtvarnom klube si agenti oddýchli pri tvorivej činnosti a Klub etikety si prostredníctvom vtipných scénok pre nás pripravil rady a tipy, ako svojím šarmom a správaním zapôsobiť v spoločnosti.

Turisticko-mapovací klub v teréne
Turisticko-mapovací klub v teréne

O tom, že tajný agent musí byť prispôsobivý a aj náročné zadania, ktoré mu nie sú po chuti, musí zvládať s humorom a zapojením kreativity sa naši mladí agenti mohli presvedčiť pri nacvičovaní krátkych hudobných klipov a scénok na záverečný Párty večer, ktorého témou bol zlatý slávik Kája. Hoci sa táto úloha najprv zdala agentom nesplniteľná, nakoniec sme sa všetci zabavili na vtipných scénkach, výborných tanečných choreografiách aj na pilnej tancujúcej včielke.   

a

Johnny Dobrá Voda 016Žiadna misia, či už tá letná alebo naša životná, nemôže byť úspešná bez duchovnej posily. Aj na misii Misericordia sa mohli mladí agenti duchovne občerstviť a posilniť, a to pri svätej spovedi, duchovnom rozhovore, čítaní Svätého Písma, ktoré mali stále k dispozícii v tzv. Kútiku duchovného občerstvenia, pri večerných chválach, rôznych modlitbách alebo aj na svätých omšiach. Jednu svätú omšu nám prišiel odslúžiť aj náš nový pán farár, ktorému sa tak naskytla možnosť zoznámiť sa s mladými agentmi vo svojej farnosti.   

a

Úspech žiadnej misie nie je nikdy na jednom agentovi, a preto by sme sa po jej ukončení chceli poďakovať v prvom rade Pánu Bohu za požehnaný čas, ktorý nám doprial a Panne Márii za neustálu ochranu, ale tiež všetkým ľuďom, cez ktorých Boh na našej misii konal: pánovi farárovi  Branislavovi Čanigovi za svätú omšu aj možnosť duchovného rozhovoru, ďalej Zuzke Conortovej, animátorskému tímu a pánovi farárovi Jurajovi Kormúthovi za celú prípravu a zorganizovanie tajnej misie, agentovi Johnnymu za tajné odkazy, všetkým, ktorí nás sprevádzali modlitbami alebo nám pomohli iným spôsobom a taktiež OcÚ Bernolákovo za finančnú podporu.

Vedúci špeciálnych oddielov

Naša misia sa odchodom z Dobrej Vody určite neskončila. Veď už v nedeľu ráno sme na svätej omši na chvíľu odhalili náš tím agentov, keď sme všetci prišli oblečení v žltých tričkách, ktoré sme dostali ako darček po jej úspešnom zvládnutí. Taktiež sme ako obetný dar priniesli krabicu s úmyslami na deň, ktoré sme si v Dobrej Vode dávali každé ráno. Hoci mnohí agenti sa v sobotu len ťažko lúčili so svojimi kamarátmi, vedúcimi svojich špeciálnych oddielov či prostredím v Dobrej Vode, už teraz sa všetci tešíme na ďalšie dobrodružstvá a tajné úlohy, ktoré nám Boh pripravil do našich životov… 

a

„Veď milosrdenstvo oslobodzuje od smrti a chráni pred cestou do temnôt. Ten, kto koná skutky milosrdenstva, prináša Najvyššiemu dar, ktorý sa mu ľúbi.“ (Tob 4, 10-11)

a

Ako to všetko začalo…

 

Tajná misia Misericordia